Počeo je NUS 2014!

U utorak navečer u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvoren je treći NUS – festival suvremene umjetnosti. Ovogodišnja tema festivala je “O za osmijeh” i iako ima jednostavnu pozitivnu konotaciju, iza nje se krije koncept koji, kao i uvijek do sada preispituje i pojedinca i društvo.

Dio NUS-ove osobnosti je i interaktivnost pa je tako i ove godine prvi interaktivni dio izložbe posjetitelja dočekao na samom ulazu u izložbeni prostor na kojem se nalazi tlocrt MKC-a s brojevima koji predstavljaju poziciju radova u prostoru. Tlocrt je dio igrice koja posjetitelje motivira da budu aktivni sudionici izložbe i dožive njen koncept razgledavajući radove po redu. Na taj način posjetitelji prolaze kroz teme trenutnog stanja u društvu do potencijalnog rješenja problema. Izložba se može pogledati do 29.04. svaki dan od 10 do 20 sati. 

Na otvorenju su posjetitelji, pored izloženih radova umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, imali priliku vidjeti i performanse te happening Efre Avile koji je konopima povezao 13 parova iz publike i dao im zadatak da se razdvoje bez da koriste silu ili odvezivanje konopa oko zglobova ruku. Na taj način je napravljena “Živa” skulptura od osoba prisutnih na izložbi koji su pri razdvajanju trebali umjesto dvovrijednosnog načina razmišljanja koji nudi dva moguća rješenja: DA ili NE, uključiti i i treću mogućnost – MOŽDA.

„Uspijemo li uključiti ovo MOŽDA u način razmišljanja i rješavanja problema, doći ćemo do spoznaje da je rješenje tu, da izlaz uvijek postoji, samo ga treba promisliti.“

– poručuje Efra.

Petra Pletikos i Kristina Pongrac posjetiteljima su pokazale kako se igra njihova igrica Twoing – način crtanja u kojem se putem interakcije, crteža i zabave stvara veza između dvije osobe. Radi se o igrici u čijem je izvođenju crtanje sredstvo komunikacije, a posjetitelji su vrlo rado prihvatili izazov i uhvatili se crtanja u parovima.

Prvi performans na otvorenju NUS-a izveli su Petra Bračko, Franko Bušić, Mario Krajinović i Željko Bariši, članovi udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti izveli su performans pod nazivom „Nitko vam nije rekao?”, autora Andrije Crnkovića. Poruka koju su prenijeli posjetiteljima je „S bankanoidnim kapitalizmom je svršeno! Otpočinje treća era solidarizma.“

Za kraj izvedbenog dijela večeri, Gildo Bavčević je izveo svoj performans “Padaj silo i nepravdo, stavak 2″. Stojeći na kiši kovanica koje se slijevaju na njega, uz pjesmu „Padaj silo i nepravdo“ izvedenoj uživo na violini i kontrabasu, upozorio je na lošu gospodarsku situaciju, monopol banaka i stradanja građana zbog toga.

Na kraju otvaranja trećeg NUS-a posjetitelji su se mogli opustiti uz Jam session u centralnom dijelu MKC-a.

Pogledajte fotografije s OTVORENJA i PERFORMANSA !

Odgovori